Spring til indhold

Lide det eller ej, du har en Score at bilægge (del 1)

Lige når de fleste mennesker er færdig med skolen og kan stoppe bekymre sig om prøveresultater, er der en ny form for scoring, der kommer ind i billedet. Det kaldes, kredit score. Og dens indvirkning på din finansielle fremtid kan betyde mere for dig end en universitetsuddannelse.
Du kan aldrig vide din præcise kredit score, men du skal vide, hvis du er i fare!
Credit Scoring… Hvorfor det er så vigtigt:
Nogensinde spekulerer på, hvordan en kreditor beslutter, om at give dig kredit? For år, har kreditorerne brugt kreditvurdering systemer til at bestemme, om du ville være en god risiko for kreditkort og auto lån. For nylig, kredit score er blevet brugt til at hjælpe kreditorerne vurdere din evne til at tilbagebetale hjem realkreditlån.
Netop hvad er kredit score?
Credit scoring er et system kreditorer kan bruge til at hjælpe med at bestemme, om at give dig kredit. Oplysninger om dig og din kredit erfaringer, såsom bill-betalende historie, antallet og typen af konti, du har, betalingsforsinkelser, indsamling aktioner, udestående gæld, og alder af dine konti er indsamlet fra Låneansøgninger og din kredit rapport.
Ved hjælp af et statistisk program, sammenligne kreditorer disse oplysninger til kredit udførelsen af forbrugere med lignende profiler. En kreditvurdering system tildeler point for hver faktor, der hjælper med at forudsige, hvem der er mest tilbøjelige til at tilbagebetale en gæld. Samlede antal point (kredit score) hjælper med at forudsige, hvordan kreditværdige du er; hvor sandsynligt det er, at du vil tilbagebetale et lån og foretage betalinger når due.
Du kan aldrig vide din præcise kredit score, men du skal vide, hvis du er i fare!
Hvorfor bruges kredit score?
Credit scoring er baseret på reelle data og statistikker, så det er som regel mere pålidelig end subjektive eller fordømmende metoder. Det behandler ansøgningerne objektivt. Fordømmende metoder typisk stole på kriterier, der ikke er systematisk testet og kan variere, når det anvendes af forskellige personer.
For at udvikle en model, en kreditor vælger en tilfældig stikprøve af sine kunder (eller et udsnit af tilsvarende kunder hvis deres prøve ikke er stort nok), og analyserer det statistisk at identificere karakteristika, der vedrører kreditværdighed. Derefter, hver af disse faktorer er tildelt en vægt, der er baseret på hvor stærk en prædiktor er der ville være en god kreditrisiko.
Hver kreditor kan bruge sin egen kreditvurdering model, forskellige scoring modeller af forskellige former for kredit eller en generisk model udviklet af en kreditvurdering selskab.
Hvor pålidelige er kredit pointsystem?
Credit scoring gør det muligt for kreditorer til at evaluere millioner af ansøgere konsekvent og upartisk på mange forskellige karakteristika. Men for at være statistisk gyldigt, credit scoring systemer skal være baseret på en stor nok prøve. Husk, at disse systemer generelt meget fra kreditgiveren til kreditor.
Selvom du måske tror, et sådant system er vilkårlige eller upersonlig, kan det bidrage til at gøre beslutninger hurtigere, mere præcist og mere upartisk end personer når den er ordentligt designet.
I virkeligheden, indrette mange kreditorer deres systemer så i marginale tilfælde, ansøgerne hvis scores er ikke høj nok til at passere let, eller er lav nok til at mislykkes absolut henvises til en kredit manager, der beslutter, om selskabet eller långiver vil udvide kredit. Dette kan give mulighed for drøftelser og forhandlinger mellem kredit manager og forbrugeren.
Hvad sker der hvis du nægtes kredit eller ikke får de vilkår du ønsker?
For svaret på dette afgørende spørgsmål, og hvordan du forbedre din kredit score, skal du læse del II af “kan lide det eller ej, du har en Score på Settle.”